Home | Collega's vertellen | Rik (Frontteam Jeugdbescherming)

Rik (Frontteam Jeugdbescherming)

Ik werk nu ruim 13 jaar bij SAVE Jeugdbescherming en ben een van de medewerkers van het frontteam. Hier houden we de wachtlijsten in de gaten en pakken we de echte crisiszaken van de jeugdbescherming op. Wij werken nauw samen met de gezinnen, zetten het plan van aanpak op en dragen hen na maximaal 6 weken over aan de reguliere SAVE-teams. Maar die tijd loopt soms snel op. Buiten kantoortijden draai ik regelmatig in de avonden en nachten mee in de selectiedienst van Veilig Thuis Utrecht.

Mijn eigen jeugd heeft me gevormd om dit werk te kunnen doen. Ik kan mij goed verplaatsen in het ongehoorde kind. We werken vanuit de gedachte om samen te doen wat helpt. Alles met de beste bedoelingen en we staan open om van nieuwe ervaringen te leren. Het is belangrijk dat we kritisch blijven op ons eigen handelen en waar nodig ons werk verbeteren. Aan de andere kant, we hebben een heel kwetsbare taak, waar de focus niet op klanttevredenheid ligt. Je mag nooit vergeten dat het kind centraal staat. Het is de realiteit waar we dagelijks mee te maken krijgen: een overval komt in het nieuws, maar kindermishandeling of verwaarlozing nauwelijks.

Wij zijn er om kinderen hun veiligheid terug te geven. Daar haal ik mijn motivatie uit om dit werk te kunnen doen. Ik geef kwetsbare kinderen de erkenning dat we hun veiligheid herstellen. Om ze mooie en goede dingen mee te geven in een leven waar dat ontbrak toen wij erbij gehaald werden.

Zoals overal in de zorg komen er veel administratieve zaken bij ons werk kijken. Het is belangrijk om goed op te schrijven wat een situatie onveilig maakt. Ik wil zélf zien en voelen wat er binnen een gezin aan de hand is. Ik bezoek de gezinsleden en ga met ze in gesprek. Daarna schrijf ik zo goed als mogelijk rapportages die zij kunnen begrijpen. Noem het beestje bij de naam: 5 van de 10 ouders weten niet wat een gecompliceerde scheiding is, maar het begrip ‘vechtscheiding’ snappen ze heel goed. Het helpt hen om rapporten te schrijven vanuit het perspectief van de ouders en kinderen.

Ik heb een fijn team waar ik op terug kan vallen. Samen Veilig Midden-Nederland biedt als moederorganisatie van SAVE Jeugdbescherming en Veilig Thuis Utrecht goede ondersteuning aan haar medewerkers. Ik heb veel interesses en dat maakt dat ik mij makkelijk los kan maken van de stress, de noodzaak en pijnlijke kanten van dit werk. Er wordt ook veel lachen op het werk en dat is belangrijk voor me. Net als mijn team. Ik word gefilterd door mijn collega’s. Ze reguleren en relativeren ook.

Voor starters heb ik het volgende advies: het hoeft niet allemaal in een keurslijf. Bescherm je voor wat binnen kan komen, maar niet te veel. Wees kwetsbaar en laat dit ook zien, zo kun je je nog beter verdiepen. Zo leer je van elkaar en maakt het je werk completer. Wapen je, maar wees ook kwetsbaar genoeg om veel te leren en uit te wisselen in dit werk.

En wat zo belangrijk is: samen doen wat helpt voor de veiligheid zonder los te laten. Soms is hard ingrijpen nodig, maar laat niet los. Ik blijf in de nabijheid en ben daarmee vertrouwd voor de kinderen en gezinnen waar het om gaat.