Specialisatie: begeleiding 18+
Voordat ik in 2019 bij Veilig Thuis Utrecht kwam werken, heb ik 10 jaar binnen de jeugdbescherming gewerkt en 7 jaar als maatschappelijk werker in Blijf van mijn Lijfhuizen. Veilig Thuis Utrecht is het Advies & Meldpunt Mensenhandel en na een post-HBO-opleiding bestrijding Mensenhandel, leek me dit een interessante en logische stap. In 2021 stapte ik over naar het expertteam Begeleiding 18+.
Er is een grote groep 18+ers die structureel geconfronteerd wordt met onveiligheid en dit niet weet te stoppen. Bijvoorbeeld door een teleurstellend jeugdzorgverleden, waardoor ze hulpverleners niet vertrouwen. Maar ook omdat ze onvoldoende gezonde voorbeelden in hun omgeving kennen over hoe je je leven op een (emotioneel) veilige manier kunt leiden. Of omdat ze druk ervaren vanuit justitie, een verstandelijke beperking hebben, een problematische verslaving, een complexe psychiatrische achtergrond of een combinatie hiervan. Dit soort problemen zijn vaak de reden waarom ze slachtoffer of dader worden van partnergeweld, mensenhandel, oudergeweld en/of ouderenmishandeling.
Voorwaarden stellen na onderzoek leidt bij volwassenen vaak niet tot resultaat. Je hebt echt een lange adem nodig, waarbij hun tempo en beleving centraal staan. Door gemiddeld 6 maanden actief of op juist op de achtergrond aanwezig te zijn, hoop je een soort life line te worden voor deze groep kwetsbare mensen. Hiermee laat je zien dat je met hen begaan bent. Ondanks dat ze veelal geen uitgesproken hulpvraag hebben, laat je ze niet aan hun lot over. Hiermee groeit het vertrouwen in jou en trekken ze bij je aan de bel als ze uiteindelijk openstaan voor verandering en hulpverlening.
Bij Begeleiding 18+ heb je geen onderzoeksbevoegdheden. Achter de rug om van deze 18+ers hun hulpverleners of andere betrokkenen benaderen mag niet van de AVG. Kwetsbare mensen hebben er echter wel baat bij als de samenwerking tussen hulpverlening en andere betrokkenen zo min mogelijk extra spanning oplevert. Als ik bijvoorbeeld weet dat Jellinek betrokken is, dan vraag ik de betrokken hulpverlener welke insteek vanuit Veilig Thuis het meest helpend is. Soms is dat een gezamenlijk gesprek, waarbij ik het stukje (on)veiligheid benadruk en daarmee de 18+er aanmoedig om de bestaande hulpverlening optimaal te benutten. Soms zijn het individuele contacten met de persoon met als doel de interne motivatie te prikkelen. Het kan ook zo zijn dat de belangrijkste rol voor mij ligt in een betrouwbare sparringpartner zijn voor professionals, die intensiever betrokken zijn, maar met het handen in de haren zitten. Op die manier doen we samen wat helpt.
Ik voel de vrijheid om de 18+er te prikkelen tot andere keuzes. Keuzes die (het gevoel van) veiligheid ten goede komen. Om optimaal bij hen aan te sluiten ben je van alle markten thuis. De ene keer tref je een casus waar sprake is van partnergeweld of oudergeweld, een andere keer gaat het om ex-partnergeweld (bijvoorbeeld stalking en/of eer gerelateerd geweld) en de volgende keer staat een melding vol met (zachte) signalen van mensenhandel.
Belangrijke ingrediënten van mijn werk:
- zoeken naar mogelijkheden, “out of the box” willen & kunnen denken en durven doen (protocollen kunnen mogelijk ook verantwoord terzijde geschoven worden);
- meedeinen, lange adem;
- super kleine successen kunnen zien en teruggeven aan de volwassene of de professional;
- kunnen accepteren dat er geen verandering waarneembaar is, maar erop vertrouwen dat er een ‘zaadje geplant is’;
- motiveren, psycho educatie huiselijk geweld, mensenhandel, verslaving, psychiatrie, relaties;
- investeren in effectieve samenwerking ketenpartners (politie, reclassering, OM, scala aan hulpverlenende partijen, PGA en lokale velden) en waar nodig als zorg coördinator fungeren;
- aansluiten bij bestaande overlegvormen (zoals MDA++ en Top X).