Jeugd­bescherming

Bij ernstige problemen in een gezin kan de kinderrechter ingrijpen in het ouderlijk gezag. Hij legt dan een maatregel van jeugdbescherming op, ook wel kinderbeschermingsmaatregel genoemd. In opdracht van de rechter voert een jeugdbeschermer die maatregel uit.

Maatregelen van jeugdbescherming

Er zijn verschillende maatregelen van jeugdbescherming: dat kan een ondertoezichtstelling (OTS) zijn of een gezagsbeëindigende maatregel, ook wel voogdijmaatregel of voogdij genoemd.

Bij een OTS krijgen ouders hulp en ondersteuning bij het opvoeden. 
Bij een voogdijmaatregel verliezen de ouders het gezag over het kind. Een voogdijmaatregel is nodig als er niemand meer is die het ouderlijk gezag kan of mag voeren en voor het (minderjarige) kind kan zorgen. Bijvoorbeeld omdat de ouders met het gezag zijn overleden of in gevangenschap zitten.

Functie:

Jeugd­beschermer

In opdracht van de kinderrechter voert een jeugdbeschermer de jeugdbeschermingsmaatregel uit. De functie van jeugdbeschermer ken je misschien ook wel onder de naam gezinsvoogd of jeugdzorgwerker. Bij ons is ‘Medewerker SAVE’ de officiële functienaam van onze jeugdbeschermers. SAVE is de naam van onze werkwijze (methodiek) en staat voor Samenwerken aan Veiligheid. 

“Ik ben er trots op dat ik het lef heb om nieuwsgierig te zijn, open te staan, niet te veroordelen, maar mensen echt te bevragen. Dan krijg je ook echte gesprekken, echte emoties en groeit er vertrouwen. Dat je dan echt iets kan betekenen, echt iets kan veranderen, dat geeft mij zoveel inspiratie, zoveel voldoening. Dat is waar ik dit werk al heel lang voor doe en blijf doen.”

Karin

SAVE Jeugdbescherming

Wat doet een jeugdbeschermer?

Een OTS komt er alleen als de kinderrechter vindt dat het thuis niet veilig genoeg is voor een kind en het niet lukt om dat zonder de maatregel te veranderen. Bij een OTS ondersteun jij als jeugdbeschermer het kind en de ouder(s) en werkt met hen aan het verbeteren van de thuissituatie.

Bij een voogdijmaatregel stelt de kinderrechter een voogd aan. Die krijgt het ouderlijk gezag. Vaak is de een familielid van het kind. Maar ook Samen Veilig Midden-Nederland kan als voogd aangesteld worden. Als jeugdbeschermer voer jij de voogdij namens onze organisatie uit en coördineer je de zorg voor het kind.

De functie van jeugdbeschermer valt het best te omschrijven als ‘spin in het web’. Je werkt veel samen met ouders(s) en kind, met het netwerk van het gezin en met andere betrokken professionals. Samen bespreek je wat er nodig is om te zorgen dat het kind veilig op kan groeien.

“Het is als in het liedje van Bram Vermeulen: De Steen. Dat gaat over een steen die in een rivier is gelegd. Daarna stroomt het water anders dan voorheen. Dat is wat ik voor kinderen, maar eigenlijk voor het hele gezin wil doen. Het verschil maken door een steen te verleggen ...”

Ronald

SAVE Jeugdbescherming

Als jeugdbeschermer heb je vooral belangrijke coördinerende taken. Je spreekt af wie wat doet. Jij zorgt dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Jij beoordeelt of het beter gaat met het kind, stuurt waar nodig bij en koppelt terug naar de kinderrechter. Je neemt soms moeilijke, ingrijpende besluiten. Dat doe je niet alleen. Je kunt in je werk altijd terugvallen op je collega jeugdbeschermers, je leidinggevende, gedragswetenschappers en juristen. Samen maak je je sterk voor een veilig thuis voor het kind.

Het salaris van een jeugdbeschermer is ingedeeld in schaal 10 van de cao jeugdzorg. Afhankelijk van je ervaring is dat minimaal € 3.352,22 en maximaal € 5.036,05 op basis van 36 uur. Jaarlijks ga je een trede omhoog. Daarnaast heb je bij ons recht op 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.

Wil jij graag werken als jeugdbeschermer? Dit heb je nodig aan papieren:

  • Je hebt een afgeronde HBO-opleiding Social Work (MWD, SPH, Pedagogiek) of een relevante universitaire opleiding.
  • Je staat ingeschreven in het beroepsregister Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) of je kunt binnen zes weken na aanstelling jezelf hierin registreren.
  • Je kunt een Verklaring omtrent gedrag overhandigen

Past de jeugd­bescherming
bij mij?

Jeugdbeschermer is een pittige, maar bovenal dankbare baan. Je moet van aanpakken houden en onder druk kunnen werken. Niet elke ouder is blij als er iemand mee komt kijken in het gezin. Je moet het vertrouwen winnen en je rol in het gezin verdienen. Je moet jezelf goed kennen en tegen een stootje kunnen. Hoe reageer jij als iemand boos wordt? Verdrietig? Of soms zelf agressief? Pittig, maar mooi: je bent belangrijk en van levenslange betekenis voor ouders en kinderen. Durf jij het aan? Kom werken als jeugdbeschermer!

Nieuwsgierig geworden?

Hier lees je waarom je collega’s met veel enthousiasme in de jeugdbescherming werken:

Meest recente vacatures jeugd­bescherming:

Gedragswetenschapper Utrecht Zuid-Oost
Gedragswetenschapper Utrecht Stad
Jeugdbeschermer Flevoland-Zuid

Meer over andere functies bij de jeugdbescherming lees je hier:

Gedrags­wetenschapper

Secretaresse