Jeugd­reclassering

Als een jongere een strafbaar feit pleegt, dan maakt de politie proces verbaal op. De strafrechter kan dan een boete, een taakstraf, gevangenis­straf en/of een jeugdreclasserings­maatregelopleggen. Een jeugdreclasserings­medewerker voert de jeugdreclasserings­maatregel uit.

Wat is jeugdreclassering?

De strafrechter kan een maatregel van jeugdreclassering opleggen aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Met die maatregel krijgt de jongere verplicht begeleiding van de jeugdreclassering.

Wat doet een jeugd­reclasseerder?

Een jeugdreclasserings­medewerker voert de jeugdreclasserings­maatregel uit. De begeleiding is bedoeld om de jongere perspectief te bieden en te voorkomen dat de jongere opnieuw de fout in gaat.

Er zijn verschillende jeugdreclasseringsmaatregelen. Het verschil zit o.a. in de intensiteit van de begeleiding en de gevolgen voor de jongere als deze zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Welke maatregel een jongere opgelegd krijgt hangt af van het gepleegde delict.

Als jeugdreclasseringsmedewerker werk je aan gedragsverandering van de jongere. De functie van jeugdreclasseringsmedewerker ken je misschien ook wel onder de naam jeugdreclasseerder of jeugdzorgwerker. Bij ons is de benaming jeugdreclasseerder het meest gangbaar. De officiële benaming van de functie is echter ‘Medewerker SAVE’. SAVE is de naam van onze werkwijze (methodiek) en staat voor Samenwerken aan Veiligheid.

Je belangrijkste taak als jeugdreclasseerder is het werken aan gedragsverandering. Je biedt intensieve begeleiding aan de jongere en het gezin. Samen ga je aan het werk om voor de jongere kansen in de maatschappij te creëren. Samen maak je een plan van aanpak met duidelijke afspraken en voorwaarden. Je stimuleert en motiveert de jongere om zich aan de voorwaarden te houden en verantwoorde keuzes te maken. Je controleert, signaleert en stuurt bij. Je ondersteunt o.a. bij het organiseren van een zinvolle dagbesteding (werk, opleiding), het opbouwen van goede sociale contacten en een verantwoord beheer van financiën. Je rapporteert over de jongere aan justitiële instanties en bent aanwezig bij zittingen op de rechtbank.

Je werkt veel samen met ouders(s), jongere en betrokken professionals. Je hebt contact met de wijkagent, werkgevers of de opleiding van de jongere. Samen bouw je aan kansen en perspectief. Je hebt een belangrijke coördinerende rol. Je spreekt af wie wat doet en zorgt dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Jij beoordeelt of het beter gaat met de jongere, stuurt waar nodig bij en koppelt terug naar de rechter. Je neemt soms moeilijke, ingrijpende besluiten. Dat doe je niet alleen. Je kunt in je werk altijd terugvallen op je collega’s, je leidinggevende, gedragswetenschappers en juristen. Samen maak je je sterk voor perspectief en een toekomst zonder criminaliteit.

Je salaris als jeugdreclasseerder is ingedeeld in schaal 10 van de cao jeugdzorg. Afhankelijk van je ervaring is dat minimaal € 3.310,84 en maximaal € 4.973,88 op basis van 36 uur. Jaarlijks ga je een trede omhoog. Daarnaast heb je bij ons recht op 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.

Wil jij graag werken als jeugdreclasseerder? Dit heb je nodig aan papieren:

  • Je hebt een afgeronde HBO-opleiding Social Work (MWD, SPH, Pedagogiek) of een relevante universitaire opleiding.
  • Je staat ingeschreven in het beroepsregister Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) of je kunt binnen zes weken na aanstelling jezelf hierin registreren.
  • Je kunt een Verklaring omtrent gedrag overhandigen

“De grootste uitdaging zit in het aanpassen van het gedrag van de jongere. Als een cliënt een stabiel leven met diploma en baan heeft, heb ik mijn doel bereikt.”

Saïd

SAVE Jeugdreclassering

Past de jeugd­reclassering
bij mij?

Jeugdreclasseerder is een pittige, uitdagende baan. Je moet van aanpakken houden en onder druk kunnen werken. Niet elke jongere is gemotiveerd om aan de slag te gaan, los te komen van zijn verleden en gedragspatronen te veranderen. Je moet het vertrouwen winnen en respect verdienen. Je moet jezelf goed kennen en tegen een stootje kunnen. Hoe reageer jij als iemand niet wil? Toch terugvalt? Jou beledigt of boven je wil gaan staan? Pittig, maar mooi: je bent belangrijk en van levenslange betekenis voor de jongere en de ouders. Durf jij het aan? Kom werken als jeugdreclasseerder!

Nieuwsgierig geworden?

Hier lees je waarom je collega’s met veel enthousiasme in de jeugdreclassering werken:

Meest recente vacatures jeugd­reclassering:

Jeugdreclasseerder Flevoland-Noord
Jeugdreclasseerder Flevoland-Zuid

Meer over andere functies bij de jeugd­reclassering lees je hier:

Gedrags­wetenschapper

Secretaresse